top of page

REVIEW: H&Y filters (K-systeem)

Bijgewerkt op: 4 mrt. 2021
OVERSTAPPEN

Al tijden dacht ik er aan, maar het kwam er nooit van; Het werd tijd om afscheid te nemen van mijn oude, vertrouwde, traditionele filterhouder. Het principe van de 100mm filters is nog tot op de dag van vandaag een geweldige tool om 'in het veld' je foto's te optimaliseren. Toch begon ik tegen de beperkingen aan te lopen van het systeem dat ik gebruikte, en dus wilde overstappen. Overstappen op een systeem dat vernieuwend en innovatief is.


Inmiddels zijn er heel wat fabrikanten bij gekomen die een 100mm of soms zelfs 150mm filtersysteem op de markt hebben gebracht. Maar, zoals ik al zei, ik was op zoek naar een merk met vernieuwing. Voor mezelf haf ik een korte lijst met vereisten opgesteld waaraan mijn nieuwe filters moeten voldoen.


- De filters hebben een breedte van 100mm. De reden dat 150mm voor mij geen optie is heeft alles te maken met...formaat. Aangezien de filters vaak mee gaan op reis is een filtersysteem van 100mm een stuk praktischer. Daarbij gaan de filters gebruikt worden op een maximale groothoek van 16mm. In dat geval zou 100mm breed moeten volstaan. Dat brengt ons direct bij punt twee.

- Op 16mm groothoek mogen de filters geen vignettering geven. Veel van mijn (verticale) landschapsfoto's maak ik op 16mm, om een zo breed mogelijk beeld te creëren. Hierbij wil ik niet beperkt worden door enige vorm van vertekening door de gebruikte filters.

- Het polarisatiefilter moet eenvoudig uit de houder te halen zijn. Bij enkele filtermerken gaat dit met een heel fijn schroefdraad, wat lastig is wanneer je handschoenen aan hebt.

- De filters moeten van glas zijn, en niet van kunststof. Mijn ervaring met kunststof filters is niet altijd even goed als het gaat om scherpte. Buiten het bekende verlies aan scherpte krassen kunststof filters sneller.

- Belangrijk is dat de filters geen kleurzweem veroorzaken. Zeker bij het stapelen van meerdere filters wil er nog weleens een kleurzweem in je foto tevoorschijn komen. Veelal uit zich dit in een magenta zweem die natuurlijk achteraf voor het grootste deel te verwijderen is, maar mooier is als hij er gewoon helemaal niet is!

Met deze punten in gedachte begon mijn zoektocht naar de (voor mij) ideale filterset. Toevallig kwam ik in aanraking met de nieuwe filters van H&Y. Een voor mij nieuw merk, maar hun filters hebben vanaf het eerste moment indruk gemaakt.

MAGNETISCH

Het eerste wat opvalt als je de filterhouder in handen hebt is dat er geen 'klemmetjes' op zitten om je filters tussen te schuiven. Het idee van H&Y is vele malen handiger!

De houder is magnetisch! Om te zorgen dat de filters tegen je houder aan blijven zitten zijn ze allemaal uitgerust met een magnetisch frame. De randen van ieder filter zijn op deze manier magnetisch en super eenvoudig te bevestigen.

Waar je normaal gesproken je houders elk in een apart klemmetje schuift om ze voor je lens te bevestigen, plak je ze op deze houder gewoon allemaal tegen elkaar aan!

Een groot voordeel van de magnetische filters is dat wanneer je meerdere filters tegelijkertijd inzet, de ruimte tussen de filters tot een minimum beperkt wordt. Op die manier heb je minder kans op bijvoorbeeld lensflare en andere reflecties door licht dat via de zijkant invalt. Erg fijn!

Het filter dat het dichtst op je lens zit is te vergrendelen met een (erg)klein schroefje. Hierdoor kun je een eventueel tweede filter verschuiven zonder dat de eerste mee gaat.

Heb je nu een ander filtersysteem en wil je je eigen filters gebruiken in deze houder? Dat kan! De magnetische frames zijn los verkrijgbaar en eenvoudig te bevestigen aan ieder ander 100x150mm of 100x100mm filter.
POLARISATIEFILTER

Een ander opvallend punt is dat er bij het uitpakken van de filterhouder nog geen polarisatiefilter in zit. Maar ook daar is een slimme oplossing voor bedacht. Aan de bovenkant van de houder is een ruimte vrijgehouden. Hierin laat je heel eenvoudig je bijgeleverde polarisatiefilter zakken, waardoor deze achter je andere filters terecht komt. De bediening van het polarisatiefilter gaat met een klein wieltje dat aan het filter is bevestigd.

DE FILTERS

Dan het belangrijkste, de filters zelf. Buiten het polarisatiefilter wil je natuurlijk ook andere filters gebruiken. Je koopt zo'n houder tenslotte omdat je hiermee het meest flexibel bent en voor iedere situatie het perfecte filter voor je lens kunt zetten. De meest gebruikte filters zijn de grijsfilters en grijsverloopfilters.

De grijsverloopfilters zijn er in verschillende sterktes, variërend van 2-stops tot 4-stops, en met een harde of zachte overgang. Al deze filters zijn dus standaard voorzien van een magnetisch frame. Niet alleen handig om ze mee aan de houder te bevestigen, maar ook om ze aan vast te pakken. Op die manier heb je nooit vette vingers op je filters.

Een groot voordeel van de K-serie is dat alle grijsverloopfilters gemaakt zijn van gorillaglas! Je hoeft daardoor nooit bang te zijn dat je filters beschadigen als je ze laat vallen of even los in je tas gooit. Perfect!

Ook voor de grijsfilters van de K-serie hebben ze bij H&Y iets moois bedacht. Deze filters zijn rond, en zitten in een zelfde houder als het polarisatiefilter. Sterker nog, de grijsfilters polariseren ook nog! Op deze manier heb je dus maar één filter voor je lens op het moment dat je niet alleen je spiegeling uit het water wilt filteren, maar ook met een langere sluitertijd wilt werken. Dit geldt voor de 3-, 5- en 6-stops grijsfilters. Wil je een nóg donkerder filter? Ze zijn er tot en met 10-stops, maar deze donkere filters hebben logischerwijs geen polariserend effect meer.

DE KWALITEIT

Niet alleen vanwege de slimme manier van bevestigen was ik direct onder de indruk van de H&Y filters, ook de kwaliteit is erg goed. De houder is gemaakt van aluminium, en voelt stevig aan.

Regelmatig gebruik ik meerdere filters tegelijk om tot het gewenste resultaat te komen. Nog nooit heeft mij dit een kleurzweem opgeleverd, dus ik durf te zeggen dat deze filters ontzettend kleurneutraal zijn!

Vignettering heb ik nog niet kunnen ontdekken op 16mm, dus het slimme design van de filterouder doet zijn werk heel goed!
Waarom ik een tevreden gebruiker ben van dit H&Y filtersysteem

- Filters van gorillaglas

- Magnetische houder en filters

- Polariserende werking van de grijsfilters (t/m 6-stops)

- CPL makkelijk te verwijderen zonder de houder van je lens te halen

- Absoluut geen kleurzweem

- Geen vignettering op 16mm

- Goed te bedienen met handschoenen

- Losse magnetische frames beschikbaar (100x100mm / 100x150mm)


Verbeterpunt(en)

- Het vergrendelschroefje voor het eerste filter is erg klein (Als dat alles is...)

- Helaas zijn er geen lensdoppen beschikbaar die over de adapterringen heen vallen.


Bij het gebruik van dit soort filters is een goed statief natuurlijk onmisbaar.

Lees HIER mijn review over het statief dat ik gebruik.


BEKIJK HIER MIJN VIDEO OP YOUTUBE


Vragen over deze fantastische set filters? Stuur gerust een berichtje!

159 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page