top of page

REVIEW: LeoFoto Ranger LS-365C + LH-55

Bijgewerkt op: 20 mei 2019

LeoFoto Ranger LS-365C + LH-55

De ideale reispartner voor deze solo-trip in de bergen van Noorwegen?


Ondanks het feit dat LeoFoto een relatief jong merk is in de grote wereld der statieven, stralen de producten toch vooral ‘volwassenheid’ uit.

De bouwkwaliteit, gekozen materialen en het gevoel wanneer je de statieven oppakt zijn veelzeggend. Ze voelen oer-en-oer degelijk! Degreef en partner vroeg mij of ik bereid was één van de nieuwe statieven eens flink aan de tand te voelen en hen hierover mijn mening te geven.

Natuurlijk wil ik dat, maar vooral wil ik jullie als lezer ook laten weten wat mijn ervaringen met LeoFoto tot nu toe zijn.

Ik moet eerlijk zijn, de omstandigheden waarin ik dit statief en het balhoofd getest heb waren niet altijd de mildste. Regelmatig was het voor zowel de apparatuur als voor mij als natuurfotograaf afzien. Erg lage temperaturen, harde wind, ijs en sneeuw waren dagelijkse kost. Hier lees je alles over in mijn vorige BLOG.

Als fotograaf wil je het jezelf in deze situaties zo aangenaam mogelijk maken om het de hele dag vol te houden, en die éne foto te kunnen maken. Hiervoor is één van de belangrijkste dingen; vertrouwen. Je moet vertrouwen hebben in je eigen kennis en ervaring, maar vooral ook vertrouwen hebben in de spullen die je gebruikt. Waarom zou ik dan een nieuw en voor mij nog onbekend statief meenemen?
HET STATIEF: LS-365C​​

​De LeoFoto LS-365C is onderdeel van de Ranger serie. Een serie statieven die gebouwd zijn op draagbaarheid, compactheid en degelijkheid. Drie eigenschappen die de statieven ideaal maken voor gebruik op reis. Met een werkhoogte variërend van 8cm t/m 152cm (excl. balhoofd) , geeft dit statief je als fotograaf alle ruimte om creatief te denken en verschillende standpunten te gebruiken. Toch weegt dit statief nog géén twee kilo(!), wat het een hele aantrekkelijke keuze maakt wanneer je graag lange wandelingen maakt.

Stuk voor stuk eigenschappen waarvan ik direct enthousiast wordt. Toch was er één eigenschap dat mij persoonlijk wat zorgen gaf. Om het kleine pakformaat van 48cm te realiseren is dit statief opgebouwd uit vijf secties, twee meer dan ik tot nu toe gewend was. Zou het LeoFoto statief wel de stabiliteit geven die ik nodig heb?HET BALHOOFD: LH-55

​Zonder degelijk balhoofd is dit statief natuurlijk niet compleet. De LH-55 is het grootste balhoofd in het assortiment van LeoFoto. Dit balhoofd zou met gemak mijn Canon 500mm moeten kunnen dragen. De voornaamste reden voor mij om voor deze test dít model te kiezen is de diameter van de kogel (55mm). Een grotere bal zou gemakkelijker het zware gewicht van de lens moeten kunnen dragen. Het voordeel hier van is dat ik met een zwaarder ingestelde weestand van het balhoofd mijn camera op ieder moment los kan laten, zonder dat deze ‘omvalt’. Kort gezegd, ik was op zoek naar een balhoofd dat mij de flexibiliteit van een gimbal geeft, met het gemak van een balhoofd. Vooral omdat ik op die manier niet van statiefkop hoef te wisselen wanneer ik landschappen fotografeer met een groothoeklens of wildlife fotografeer met de 500mm. Op zoek naar een alleskunner dus!
FAN VAN ONSCHERPTE

​Voordat ik mijn mening geef over deze set moet ik iets bekennen. Normaal gesproken fotografeer ik alleen mijn landschapsfoto’s vanaf een statief, en doe ik alles met de telelens uit de hand. Hiervoor heb ik twee redenen. Ten eerste zijn de wandelingen in de bergen al zwaar genoeg zónder statief. Mijn fototas weegt tijdens een dergelijke trip al snel tegen de 10kg, en een lichtere tas betekent in deze situaties simpelweg dat ik langere afstanden kan afleggen op een dag.

De tweede reden om niet met een statief te werken is dat ik een groot fan ben van onscherpte in mijn foto’s. Begrijp me niet verkeerd, want bewogen foto’s gaan ook bij mij de prullenbak in! Wat ik bedoel is dat ik graag speel met de onscherpte van de lens. Wanneer je een laag standpunt gebruikt kun je door de onscherpe voor- en achtergrond heel mooi je onderwerp isoleren in je foto. Een laag standpunt en bewegingsvrijheid. Normaal gesproken twee factoren waarbij je niet direct aan een statief denkt, toch? Vanaf nu wel!
GEBRUIK OP LOCATIE

Voor mij werd al op de eerste dag in de bergen duidelijk dat dit statief deze acht dagen niet meer thuis bleef! Tijdens de beklimmingen merkte ik dat het extra gewicht aan de zijkant van mijn tas erg meevalt. Hierdoor was er zelfs nog de gelegenheid om een thermoskan met koffie mee te nemen (ook heel belangrijk). Perfect! 😉

Mede door het kleine formaat wanneer het statief is ingeschoven is het eenvoudig om een plekje aan de buitenkant van je fototas te vinden om hem te bevestigen. Het kleine formaat zorgde er ook voor dat ik in het bos rustig mijn weg kon vervolgen zonder achter overhangende takken te blijven hangen. Kortom, eigenlijk had ik helemaal niet in de gaten dat ik een statief aan de zijkant van mijn tas had hangen! Dit handige kleine formaat zegt gelukkig niets over de werkhoogte van dit LeoFoto statief. Met zijn 152cm is het een volwaardig statief met een comfortabele maximale hoogte. Zeker wanneer het balhoofd is bevestigd kom ik absoluut geen hoogte tekort!

PLUSPUNTEN

+ Bij het gebruik in deze temperaturen is het wel zo gemakkelijk als je alles kunt bedienen zonder je handschoenen uit te trekken. Vooral bij het balhoofd is dat iets waar ik vooral goed op gelet heb. De knoppen van het LH-55 balhoofd zijn groter dan bij andere modellen, wat hem voor mij extra aantrekkelijk maakt.

+ Het balhoofd kan een enorm gewicht dragen, waardoor ik mijn zware 500mm objectief zonder twijfel aan hem heb toevertrouwd. Zoals ik in het begin al zei, alles voelt oerdegelijk aan.

+ De horizontale bewegingen van het balhoofd gaan opvallend soepel en vloeiend. Voor de echte filmliefhebbers is een balhoofd natuurlijk niet de meest logische keuze, maar met de LH-55 had ik wel de optie om wat korte stukjes film op te nemen.

+ Het statief is ongekend stevig voor een statief waarvan de poten zijn opgebouwd uit vijf secties. Hierdoor is hij mooi compact en makkelijk te vervoeren.

+ LeoFoto levert een mooi setje gereedschap en degelijke spikes mee voor het statief. Ideaal voor het terrein waarin ik hem mocht testen!

+ De minimale- en maximale hoogte van het statief geven je alle ruimte om creatief te zijn. Ook voor macrofotografie kan het handig zijn om zo dicht op de grond te kunnen werken.

+ Het gewicht van nog geen twee kilo maakt het voor de wandelaars onder ons een hele aantrekkelijke keuze!


MINPUNTEN

- De draaiknop waarmee het snelkoppelingsplaatje wordt vergrendeld heeft vrij grof schroefdraad. Hierdoor is het plaatje snel vast te zetten, maar is hij ook snel los. Niet écht een minpunt, meer een aandachtspuntje voor mezelf.

- Het carbon werd op den duur erg koud. Het zou in deze omstandigheden prettig zijn als één van de poten is uitgerust met een 'sok'. zo blijven je handen ook iets langer warm. Twee kleinigheden waarmee goed om te gaan is!
CONCLUSIE

Ik, als allround natuurfotograaf, ben enthousiast geworden van deze combinatie! De combinatie van het LS-365C statief en LH-55 balhoofd geven mij de stevigheid, degelijkheid, flexibiliteit en vooral betrouwbaarheid die ik zoek in een statief. Ik snap ook dat een statief met vijf secties niet voor iedereen de eerste keuze zou zijn, maar het is mij beter bevallen dan vooraf gedacht! Voor de fotografen die enkel landschappen fotograferen is het misschien logischer om te kiezen voor een statief met drie secties, maar de reislustige wandelaars onder de fotografen zullen absoluut blij worden van dit mooie statief uit de 'Ranger' serie van LeoFoto!

Wat betreft het balhoofd; Ik ben groot fan! Dit balhoofd biedt alles wat ik verlang van een statiefkop. Het werken met de groothoeklens voelde vanaf het eerste moment goed aan. Vast is vast! Dit geldt echter ook bij het gebruik van de telelens! Voor mij geen gewissel tussen een balhoofd voor de landschappen en een gimbal/schommel voor wildlife. 

Eén balhoofd voor alle klussen. Had ik al gezegd dat ik fan ben? 😉
156 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page