top of page

REVIEW: Sirui 100mm filtersysteem

Alweer enige tijd geleden hoorde ik over het nieuwe filtersysteem van Sirui dat er aan zat te komen. Ik, als gebruiker van Lee filters, en enthousiasteling als het gaat om nieuwe fotografie-gadgets, was één en al oor en ontzettend benieuwd hoe dit systeem zou presteren.

Het feit dat mijn aanstaande reis naar IJsland steeds dichterbij kwam maakte dat ik niet lang hoefde na te denken toen mij werd gevraagd het filtersysteem een tijdje te lenen en goed aan de tand te voelen. Ik richt mij in de onderstaande review puur op mijn eigen gebruikservaringen en zal niet diep ingaan op de technische aspecten van de filters.

De door mij gebruikte set bestaat uit de volgende filters:

-ND1000 (10stops grijsfilter)

-ND8 (3stops grijsfilter)

-HGND8 (3stops grijsverloopfilter - harde overgang)

-SGND8 (3stops grijsverloopfilter - zachte overgang)

-82mm CPL (polarisatiefilter)
EERSTE INDRUK


De filters zelf zijn gemaakt van hoogwaardig glas. In tegenstelling tot mijn eigen filters van Lee, welke van resin zijn gemaakt, een kunststof. De filters van Sirui zijn eenvoudig maar netjes afgewerkt. Zo heeft bijvoorbeeld de nd1000, het 10stops filter, geen extra opgezette rand tegen het invallen van licht via de zijkant. Zo’n rand dient een belangrijk doel wanneer er met (extreem) lange sluitertijden wordt gefotografeerd. Als er via de zijkant licht invalt, zal deze kant van de foto overbelicht raken. Alle filters hebben netjes afgeronde hoeken, wat prettig is met het opbergen van de filters, maar ook met het in de houder schuiven.

Alle filters en ook de filterhouder worden geleverd in een keurige opberghoes. Iedere hoes bevat een klein label met daarop de naam van het filter dat er in zit. Zo kun je in je fototas direct zien welk filter je in je handen hebt. Ideaal!

De bouwkwaliteit van de houder is goed, het is direct duidelijk dat er degelijke materialen zijn gebruikt bij het ontwikkelen van deze houder. Het gehele frame is gemaakt van aluminium.

Wat direct opvalt is de ‘tandwiel-achtige’ achterkant van de adapterring waar het polarisatiefilter in zit. Waar deze opmerkelijke achterkant voor dient kan ik zo snel niet ontdekken. Mijn eerste idee was: ''Dat is onhandig… Toch?''

Een andere eigenschap aan de houder, een mooie eigenschap, is de eerder benoemde rand tegen lichtinval via de boven- en onderkant. De houder is hier namelijk standaard mee uitgerust. Perfect! Dit bevestigt ook dat bij het gebruik van meerdere filters de stopper (grijsfilter) altijd op de plek het dichtst op de lens zit. Daar zit deze rand namelijk. Standaard is de houder uitgerust met drie klemmen. Je kunt dus maximaal drie 100mm filters gelijktijdig inzetten. Inclusief het circulair polarisatiefilter zijn dit er dus vier!

Het polarisatiefilter wordt direct op de adapterring gedraaid. Het filter is ontzettend dun en daardoor misschien lastig uit te nemen of bevestigen. Ik ben benieuwd hoe dit straks (misschien wel met handschoenen aan) in IJsland gaat. Deze complete set zal namelijk mijn reisgenoot zijn de komende tien dagen in IJsland!

IN DE PRAKTIJK

Omdat de objectieven waarmee ik deze filters gebruik allebei een filtermaat hebben van 77mm, heb ik vooraf gevraagd om twee adapterringen. Op die manier dacht ik snel te kunnen wisselen met de filters van het ene objectief naar het andere. Het komt namelijk niet zelden voor dat ik landschappen fotografeer met mijn 70-200mm in plaats van de groothoek.

Bij het in elkaar draaien van de gehele set werd al snel duidelijk dat de houder eigenlijk gemaakt is voor objectieven met een filtermaat van 82mm. De adapterringen die ik erbij krijg blijken eigenlijk verloopringen te zijn van 77 naar 82mm. Voor ieder objectief met een andere filtermaat dan 82mm is dus een adapterring van de juiste maat nodig om de houder te kunnen bevestigen.  Als alles aan elkaar vast zit pak ik er even een objectief bij, om te kijken hoe het bevestigen van de houder gaat. Het bevestigen op het objectief is even een handigheid en na een aantal keer bevestigen en loshalen gaat het vlekkeloos.

Bij het verwijderen van de houder valt een klein minpuntje op. De ene keer draai ik alleen de houder van de verloopring (de reden waarom ik twee ringen wilde) en de andere keer draai ik alles inclusief verloopringen van het objectief, waardoor deze dus niet meer op het andere objectief is te bevestigen, aangezien daar de andere verloopring al aan zit. Helemaal geen probleem, maar wel iets waar ik onderweg even op moet letten.

GEBRUIK OP LOCATIE


Al vanaf het eerste moment dat de filters voor mijn lens zaten was er één ding dat mij direct opviel. De kleurechtheid van deze filters. Hierin is het verschil met mijn huidige Lee filters wel erg groot! Zeker wanneer ik een grijsfilter in combinatie met een grijsverloopfilter gebruik ontstaat er in de Lee configuratie een flinke magenta zweem. Natuurlijk is dit er in de nabewerking van de foto's voor het grootste deel uit te halen, maar het is wel erg fijn werken met een set filters waarin deze zweem in geen enkele vorm optreedt. 1-0 voor Sirui, zou je kunnen zeggen.

Tijdens de dagen die volgen vallen nog een aantal dingen op. Zo wordt mijn vrees dat de ‘tandwiel-achtige’ achterkant van de adapterring in de praktijk niet altijd handig zal zijn waarheid. Ik merk vooral aan de kust, met het gebruik van het 0.9 GND-H (3-stops grijsverloopfilter met een harde overgang) dat de horizon regelmatig net tussen twee ‘tandjes’ in zit. Dit resulteert er in dat het filter niet helemaal horizontaal te zetten is, waardoor de lijn van het verloopfilter niet gelijk loopt aan de horizon. Dit was gelukkig eenvoudig op te lossen door de adapterring een klein stukje los te draaien.

Ook kom ik er achter dat mijn objectief op 17mm (op FullFrame) te maken krijgt met donkere hoeken in het beeld. Dit komt doordat het zichtveld van de lens zo breed is dat ik de binnenkant van de filterhouder fotografeer. Eenvoudig op te lossen door in te zoomen tot ongeveer 19mm en hier heb ik de dagen hierna geen last meer van gehad. De fabrikant zou kunnen overwegen om een klein inbussleuteltje mee te leveren met de filterset om één van de filterklemmen te verwijderen van de houder. Persoonlijk gebruik ik nooit alle drie de klemmen tegelijkertijd, dus wat mij betreft zou er gemakkelijk ééntje af kunnen.
CONLUSIE


Ik ben fan. Dit werd mij op de eerste dag direct al duidelijk. Meteen toen ik mijn eerste foto terug zag op de achterkant van mijn camera zag ik het grote voordeel van deze filters. Een ongekend helder beeld, compleet vrij van kleurzweem. De kleurechtheid is ongelooflijk goed.

Ook de scherpte van de foto's blijft onaangetast. Wanneer ik in Photoshop of Lightroom mijn foto's sterk uitvergroot blijkt dat de filters totaal geen invloed hebben op de scherpte van de foto's. Ook het polaristatiefilter doet zijn werk meer dan uitstekend en kwam onder meer goed van pas bij het fotograferen van de vele watervallen en landschappen aan het strand.

Iedereen die meer uit zijn of haar landschapsfoto's wil halen kan ik van harte aanbevelen eens een kijkje te nemen naar de nieuwe filters van Sirui.

TSE-Imaging nogmaals hartelijk dank voor het ter beschikking stellen van deze geweldige set. Ik had mij geen beter filtersysteem kunnen wensen tijdens deze reis.

Omdat beelden veel meer zeggen dan al deze woorden bij elkaar, heb ik hier onder een kleine selectie gemaakt van de vele foto's uit IJsland. Bij iedere foto staat vermeld welke filters er voor dat specifieke beeld gebruikt zijn.

Geniet met mij mee en laat gerust een bericht achter. Ik beantwoord alle vragen graag!37 weergaven0 opmerkingen

Kommentarer


Kommentering har blitt slått av.
bottom of page