top of page

Terugblik - Rendieren en Muskusossen - 2017
Nu we steeds meer aan het idee beginnen te 'wennen' dat reizen op dit moment niet zo makkelijk en vanzelfsprekend is als de afgelopen jaren, open ik steeds regelmatiger oude fotomappen. Mappen met beelden van reizen die ik de afgelopen jaren maakte.


Zo kom ik regelmatig foto's tegen waar ik al die tijd nog niets mee heb gedaan, nooit op sociale media, mijn website, of waar dan ook geplaatst heb. Stiekem geniet ik er wel van om door die mappen te bladeren en herinneringen op te halen. En waarom zou ik die herinneringen voor mezelf houden? Veel liever schrijf ik (achteraf) een reisverslag, en neem ik jullie mee op avontuur.

Daarom zal ik in de komende periode in willekeurige volgorde af en toe een blog plaatsen over de reizen die ik maakte. Klaar voor? Komt ie!

Terug naar 2017. Mijn eerste keer Dovrefjell. De eerste ontmoetingen met muskusossen en rendieren.


Soms zijn er van die onderwerpen (in dit geval de muskusossen) waar je wat over lees, foto's van ziet, en alleen maar nieuwsgieriger naar wordt. Daarom ging ik op zoek naar een geschikte gids die mij kon helpen deze dieren te vinden en te fotograferen. Want waar moet je beginnen in zo'n groot gebied als Dovrefjell? Zo kwam ik snel uit bij Floris Smeets, een Nederlandse natuurfotograaf die woont en werkt in Noorwegen.

En dan is het moment eindelijk daar. Eenmaal aangekomen in Noorwegen beginnen we de zoektocht naar de Muskusossen in Dovrefjell. Dit betekent dat we de komende dagen vroeg op pad zullen gaan, flinke wandelingen moeten maken en hopelijk zullen terugkeren met volle geheugenkaarten. Vooraf is uiteraard niet te zeggen óf en hóe je de dieren zult aantreffen.

Zullen we ze kunnen vinden? Zijn ze enigszins te benaderen? Wat doet het weer? Allemaal vragen waar je pas antwoord op krijgt op het moment dat je op pad gaat.


Wat hadden we een mazzel! Iedere dag vonden we minimaal één, maar ook af en toe een kleine groep Muskusossen. En de omstandigheden? Die waren on-ge-kend mooi! De dichte mist maakte de zoektocht en het fotograferen niet altijd makkelijk, maar wát was dit genieten! De mist, de schitterende herfstkleuren, prachtige prehistorische dieren, een ongekend uitgestrekt landschap. Onvergetelijke eerste dagen in de bergen!

Maar het avontuur was nog lang niet over. Sterker nog, het is pas net begonnen. Na de eerste dagen in het gebied van de Muskusossen trekken we verder naar het gebied waar de grootste kudde wilde rendieren van Noorwegen leeft!

Waar de muskusossen af en toe lastig te vinden en te benaderen waren, zal dit bij de rendieren een nog véél grotere uitdaging worden. Rendieren kunnen in korte tijd enorme afstanden afleggen en kunnen enorm schuw zijn. We mogen ons dus wederom voorbereiden op een aantal flinke wandelingen. Geen paden, weinig aanknopingspunten, en een flinke rugzak. Kom maar op!

Wát-een-genot! Hoe bijzonder is het om in het wild een kudde rendieren te treffen?! En alsof dat nog niet genoeg was, konden we verrassend dichtbij komen. In de bronsttijd hebben de bokken maar één ding aan hun hoofd. Vrouwtjes.

Iedere bok die te dichtbij komt wordt vakkundig op afstand gehouden met een imposant gewei. Man, wat kunnen die geweien groot worden!

Doordat de bokken zo gefocust zijn op elkaar en op de vrouwtjes kregen we af en toe unieke fotografie-kansen! Vroeg in de ochtend begonnen we dagelijks aan de lange wandeling op zoek naar sporen van de kudde. De éne keer waren de rendieren zo gevonden, andere dagen ben je uren onderweg voor je het eerste gewei uit ziet steken.


De lange dagen, het speuren door de verrekijker, het kruipen, sluipen, fluisteren en tijgeren... Je moet er iets voor over hebben, maar wanneer je in de buurt komt van een kudde als deze, dan is het het allemaal waard! Ontroerend mooi.


Natuurlijk heeft dit deel van Noorwegen veel meer te bieden dan 'alleen rendieren en muskusossen. Voor deze week lag de focus wel volledig op deze twee diersoorten, om onze tijd zo efficiënt mogelijk te kunnen gebruiken.

Wat je onderweg allemaal tegenkomt is natuurlijk altijd de vraag. Houd daarom altijd je camera in de buurt!

Er zijn nog zoveel mooie reizen om op terug te kijken, dus in de komende periode zal er geregeld een nieuwe blog online komen. Benieuwd naar meer verhalen?

Hoe ik de wilde beren in Finland fotografeerde bijvoorbeeld? Houd m'n website in de gaten, en controleer of je mijn Instagram al volgt!


Recente blogposts

Alles weergeven

Commenti


I commenti sono stati disattivati.
bottom of page